Новини

Де Пасарел България с грамота за принос

 

С радост споделяме, че фондация "Де Пасарел България“ е наградена от партньорите ни от Център за трудови занимания – гр. Ловеч с грамота за „принос към развитието на дейността на центъра чрез морална и финансова подкрепа, позитивна обратна връзка и стимулиране възникването на идеи“. 

 

Благодарим на колегите от „Майсторилница“ и им пожелаваме множество успехи и поводи да се гордеят с работата си!

 

В този материал на БНР – Ловеч можете да научите повече за инициативата „Майсторилница“: http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/0312lovech.aspx

Основни принципи на нормалния живот

25
ноември

виж още >>

Основни принципи на нормалния живот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво означава за всеки от нас понятието „нормален живот“? 

Замисляли ли сте се от какво имате нужда, за да водите нормален начин на живот?

Кои са необходимите условия, които трябва да присъстват в нашия живот, за да може той да бъде наречен „нормален”?

 

Ето от кои принципи се ръководим ние в работата си, вярвайки, че те се отнасят както до хората с увреждания, така и до всеки един от нас:

1. Осигуряването на подходяща физическа среда.

2. Възможности за социални контакти и общуване.

3. Изграждането на дневна структура на живот, стимулираща развитието.

4. Наличието на перспектива в живота (поглед, насочен към бъдещето). 

 

Това е философията, която изповядваме ние в Де Пасарел. Вярата в „нормалния подход” и приложението на тези общовалидни принципи в организацията на грижата за децата с увреждания бяха акцентите в презентацията  на г-н Фреди Уулс, директор на фондация „Де Пасарел” Холандия, която се проведе на 19 ноември в Общински културен институт „Красно село”, гр. София. На нея присъстваха над 30 представители на местната администрация, специализирани институции и социални услуги, предоставящи грижи и подкрепа на хора с увреждания, представители на НПО, журналисти и др. 

Директорът на Де Пасарел Холандия на работна визита в София

20
ноември

виж още >>

Директорът на Де Пасарел Холандия на работна визита в София

 

Тази седмица на регулярно работно посещение в България бе директорът на фондация „Де Пасарел” Холандия - г-н Фреди Уулс. На 19 ноември, вторник, в Общински културен институт „Красно село”, г-н Уулс изнесе публична презентация на тема „Възстановяване на нормалния живот”.  Събитието бе организирано съвместно от Софийска община и фондация „Де Пасарел България”. На него присъстваха над 30 представители на различни институции, социални услуги, НПО и др., работещи в сферата на предоставяне на услуги за хора с увреждания. След презентацията, г-н Уулс, заедно с г-жа Миряна Сирийски – изпълнителен директор на фондация „Де Пасарел България”, проведоха работна среща с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, на която обсъдиха както актуални въпроси относно социалната политика, така и аспекти на сътрудничеството между Общината и фондацията. В рамките на посещението си г-н Уулс взе участие в работна конференция, организирана от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ на тема „Деинституционализация – случаят България“.

 

Покана за публична презентация на тема

15
ноември

виж още >>

Покана за публична презентация на тема "Възстановяване на нормалния живот"

От името на Столична община и Фондация "Де Пасарел България" имаме удоволствието да Ви поканим на публична презентация на тема "Възстановяване на нормалния живот", която ще се проведе на 19 ноември 2013 г., вторник, от 15:00 ч. в Общински културен институт "Красно село", Ритуална зала, гр. София.


Целта на събитието е да даде отговори на въпроси, свързани с нормалния подход в грижата за деца с увреждания в среда, близка до семейната, стъпвайки на холандския опит в предоставянето на грижи.


Лекцията ще бъде изнесена от г-н Фреди Уулс, директор на фондация "Де Пасарел" (Холандия), доставчик на социални услуги, който работи за социалното включване и повишаване качеството на живот на хора с увреждания в Холандия.

 

Фотография: lovechtoday.eu

Професионалисти в социалната сфера от община Лом на работно посещение в Холандия

15
ноември

виж още >>

Професионалисти в социалната сфера от община Лом на работно посещение в Холандия

 От 4 до 9 ноември 2013 г. се проведе работно посещение на група от 12 експерти от социални услуги за хора с увреждания от общините Лом и Монтана в гр. Апелдоорн, Холандия.

 

Домакините от Де Пасарел запознаха своите български колеги с добрите практики в предоставянето на социални услуги за хора с увреждания в страната. Българските участници имаха възможност да посетят дневен център за деца с увреждания, няколко трудови центъра и защитени жилища за хора с увреждания в общините Апелдоорн и Епе.

 

Това е първото от четири работни посещения в рамките на проекта на община Лом, Фондация Де Пасарел Холандия и Фондация Де Пасарел България озаглавен „Традиции и иновации в предоставянето на социални услуги за лица с увреждания”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.